/

10. 11. 2023

Herci v Hollywoodu ukončili po několika měsících stávku

Odyssea-Films
foto: www.unsplash.com - Nathan DeFiesta
Po dvou dlouhých stávkách, které letos ochromily celý americký filmový a televizní průmysl v Hollywoodu, se mohou filmaři vrátit k práci. Herci v Hollywoodu v rámci jednání a dohody získali některé výhody a záruky a konečně ukončují stávku.

Zástupci hereckého svazu SAG-AFTRA po několika dnech rozhovorů a finálních úprav konečně přijali poslední dohodu předloženou představiteli studií AMPTP, která má hercům přinést například zvýšení mezd minimálně o 7 % i penzijních a zdravotních příspěvků, uznání bonusu za streamované filmy i pořady a historicky první záruky ochrany před ztrátou rolí kvůli náhradě herců umělou inteligencí.

První protest svazu trval dlouhých 118 dnů a stal se dosud nejdelší hereckou stávkou v historii Hollywoodu. Druhá letošní stávka, které se účastnily odbory scenáristů Writers Guild of America – WGA, probíhala od 2. května do 27. září a trvala dokonce 148 dnů. Kombinace obou protestů pak celkově na neuvěřitelných 190 dnů zcela paralyzovala celý americký filmový a televizní průmysl.

Oficiální konec stávky byl stanoven vedením SAG-AFTRA v čele s prezidentkou Fran Drescher na čtvrtek 9. listopadu minutu po půlnoci, tedy přesně na 9:01 středoevropského standardního času.

Nyní se znovu opět rozjedou filmové a televizní produkce. Značné následky obou stávek však diváci v následujících měsících i letech výrazně pocítí kvůli řadě odložených filmových a seriálových premiér. 

Dlouhá doba stávkování se navíc výrazným způsobem negativně dotkla mnoha životů běžných pracovníků v zábavním průmyslu a přidružených odvětvích. Podle serveru Deadline došlo následkem kombinace obou letošních stávek například ke zrušení 45 000 pracovních míst napříč různými obory a odhadovaná ztráta jen pro ekonomiku jižní Kalifornie činí 6,5 miliardy dolarů.

zdroj: www.wired.com